Yoga & kinderen met specifieke zorgvraag

Roberta Sumar Yogacentrum Laren > Yoga & kinderen met specifieke zorgvraag
Yoga & kinderen met specifieke zorgvraag

Hoe helpt yoga bij kinderen met Cerebrale Parese?

Het beoefenen van asana’s gevolgd door diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgen de asana’s ervoor dat delen met een lage spierspanning ook versterkt worden. Het voordeel van de asana’s is dat de wervelkolom gestretcht en uitgelijnd wordt. Tevens wordt de wervelkolom door de verschillende houdingen voorover gebogen, achterover gebogen en geroteerd. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de wervels en wordt de druk verminderd op tussenwervelschijven en zenuwen. Door het ontwikkelen van zowel een grotere bewegingsvrijheid als coördinatie is het kind in staat tot meer zelfstandigheid.

 

Hoe helpt yoga bij kinderen met het Syndroom van Down?

Bij kinderen met down Syndroom helpen asana’s (yogahoudingen) het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. Asana’s hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt kinderen flexibel en op gewicht te blijven. Ademhalingsoefeningen in combinatie asana’s hebben gunstig effect op het centrale zenuwstelsel, verbeteren het lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen. Dit zijn essentiële vaardigheden voor elk kind met een ontwikkelingsstoornis.

Yoga & kinderen met specifieke zorgvraag

Hoe helpt yoga bij kinderen met Autisme?

Bij deze kinderen ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke band. Hun wereld instappen en hun vertrouwen proberen te winnen is een belangrijk aspect. Op basis van wederzijds vertrouwen, komen daarna ademhalingsoefeningen, de yogahoudingen en diepe ontspanning aanbod. De combinatie van asana’s, pranayama en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid, het lichaamsbewustzijn en de concentratie. Yoga helpt kinderen met autisme communicatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe helpt yoga bij kinderen met ADD

Bij deze kinderen wordt gestart met een band opbouwen om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Vervolgens volgen de ademhalingsoefeningen. Dit is een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayama belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Door de combinatie van asana’s en ontspanning wordt het effect van pranayama vergroot. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren, groeit hun zelfvertrouwen.

 

Yoga & kinderen met specifieke zorgvraag

Hoe helpt yoga bij kinderen met ADHD?

Yoga helpt het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Nadruk ligt op het in contact komen met hun lichaam op een niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Beginnen met het aanbieden van ademhalingsoefeningen en asana’s helpt hen om eerst rustig te worden. Zodat instructies beter binnen komen en goed gevolgd kunnen worden.
Een goede ademhaling is bij deze kinderen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, worden er meer asana’s en diepe ontspanning geïntroduceerd. Daarna volgt de gehele yogaroutine.