Familietestimonials

Wat ouders zeggen over Yoga for the Special Child® en het Roberta Suma Yogacentrum Laren

“Puk is een meisje van 18 met het Syndroom van Down. Haar hoofd zit vaak vol met van alles en nog wat, gaat vaak naar naschoolse, begeleide activiteiten/sportclubs voor jongeren met een beperking. Op een goed moment merkte ik dat zij ook rúst nodig heeft; een moment voor zichzelf. Zoals eigenlijk elk ander kind dat ook nodig heeft. Juist omdat zij een verstandelijke beperking heeft, is ze gebaat bij het creëren van die rust in een andere setting dan thuis bij de thee. Zij leert tijdens de yogales van Daphne tot zichzelf en tot rust te komen als haar hoofd vol zit. Dit pakt Puk heel goed op, wat ben ik als moeder blij, dat bij toeval Daphne op mijn pad kwam. Zij voelt zo goed aan wat Puk nodig heeft. En andersom komt Puk altijd weer relaxed thuis na de yogales van Daphne. What’s in the name? Zij happy en wij ook! Zelfs zó dat Puk tijdens een lange tandarts behandeling uit zichzelf een yoga houding aannam, waardoor zij het fluitend vol kon houden”. – Carola, moeder van Puk, Laren.

 

“Nanouk is een jonge vrouw van 19 jaar, zij heeft autisme, dyspraxie en een verstandelijke belemmering. Zij is stijf en motorisch eentonig, vooral voorwaarts gericht, in haar beweging. Het is voor haar moeilijk zich zelf te ontspannen. Ruim een jaar nu volgt Nanouk de yogales van Daphne. Daphne komt bij ons thuis, en geeft de yoga één op één in een aparte ruimte. Zij heeft een hele open en ontspannen houding naar Nanouk, de klik tussen die twee was er eigenlijk gelijk. Het is oprecht bijzonder te zien wat yoga teweeg heeft gebracht. Nanouk zit meer in haar lijf, is duidelijk veel minder stijf en heeft plezier in de yoga. De ademhalingstechnieken die zij heeft geleerd, past zij zelf toe op momenten waarop zij dat nodig acht. Zij heeft de vertaling kunnen maken waarmee zij haar emoties veel beter kan reguleren en zich zelf beter kan ontspannen. “Yoga for the special child” is geweldig voor deze doelgroep. Daphne brengt deze yoga-vorm binnen deze doelgroep op een fantastische manier in de praktijk”.   – Marjoleine, moeder van Nanouk, Doetinchem.

 

Via de Opvoeddesk in Laren kreeg mijn dochter R (9 jaar) het advies om eens naar yoga te gaan. R. heeft last van angsten en daardoor ademhalingsproblemen en paniekaanvallen. Ik ben terechtgekomen bij Daphne en na een intakegesprek is R. gestart met individuele yoga therapie volgens de Yoga for the Special Child methode. Na 3-4 maanden individuele sessies is R. uiteindelijk  aangesloten bij de reguliere groepsles kinderen. Mijn dochter is inmiddels van een zeer bang en onzeker meisje naar een stevige en goed in haar vel voelend kind aan het groeien. Los van het plezier dat zij aan yoga beleefd, gebruikt zij de ademhalingsmethodes (pranayama) tijdens spannende momenten, is haar houding verbeterd, leniger geworden en zit momenteel heel erg goed in haar vel. Als zij klaar is met de les zegt zei altijd: mijn hoofd voelt helemaal leeg, zo fijn! Inmiddels volg ik nu ook groepslessen yoga bij Daphne en ervaar ik precies hetzelfde wat mijn dochter ook verteld. Voorheen heb ik mij nooit aangetrokken gevoeld tot yoga. Inmiddels kan ik het niet meer wegdenken; even anderhalf uur voor mezelf, nergens aan denken, alles loslaten en dan ook nog leniger aan het worden. De rugklachten die ik vaak had, zij nagenoeg verdwenen.   –Linda, moeder van R, Loosdrecht.

 

Daphne geeft al weer 2 jaar les aan Liv (11 jaar), 2x per week zien zij elkaar. Enthousiast komt liv thuis en laat zien wat ze heeft gedaan. Houdingen op de grond,  goed ademen, handstand tegen de muur of nieuwe houdingen. Spontaan wordt de zonnegroet voorgedaan aan vrienden. Liv leert hem mij ook. Vol trots krijg ik thuisles. Dan is ze best “streng” net als Daphne, met humor, duidelijke regels en structuur, wat goed werkt voor Liv (kinderen met Down). Als liv niet kan slapen, vragen we haar net als bij yoga naar haar ademhaling te luisteren. Dat vindt ze fijn en biedt rust. Namaste !  – Anoek, moeder van Liv, Bussum. 

 

“Mijn zoontje Julius van 6 jaar heeft een cerberale parese. Hij kan daardoor zijn linkerarm moeilijk tot niet aansturen. Wij hopen doordat Julius met Daphne Yoga for the Special Child®, volgens de Sonia Sumar methode doet, flexibeler zou worden in het gebruik van zijn lichaam. Het helpt hem enorm. Hij heeft evenwicht leren houden, wat hem weer helpt bij zijn zwemles. Hij ademt beter wat hem ondersteunt bij zijn astma. Daphne is hartstikke lief voor Julius, mede door haar enthousiasme en aanpak voelt Julius zich zekerder over zichzelf en naar andere leeftijdgenootjes toe. En, zonder streng te zijn laat ze Julius naar haar luisteren”.   —   –Els, moeder van Julius, Eindhoven.