Yoga for the Special Child®

Roberta Sumar Yogacentrum Laren > Yoga for the Special Child®

Yoga for the Special Child®, is een unieke therapeutische yogamethode die het leven heeft veranderd van talloze kinderen met speciale zorgvragen over de hele wereld. Sonia ontwikkelde deze methode om de natuurlijke ontwikkeling van haar eigen dochter Roberta, met het Syndroom van Down, te verbeteren. Haar missie is dan ook om met deze methode zoveel mogelijk kinderen met speciale zorgvragen te helpen. Sonia Sumar gebruikt deze methode al meer dan 45 jaar en haar werk heeft wereldwijd een fantastische erkenning gekregen. Yoga for the Special Child® wordt neergezet als de beste yoga methode voor kinderen met specifieke zorgvragen.

De methode is zachtaardig, therapeutisch, krachtig en toch zeer effectief. Het is veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen met een cognitieve beperking, lichamelijke beperking, meervoudige beperking, aandachts- en concentratiestoornissen, emotionele of sociale beperking, leer-en gedragsproblemen, prikkelverwerking- of stoornis in het autismespectrum, Down syndroom, Prader Willy syndroom, Cerebrale Parese, epilepsie, ADD/ADHD en rolstoelgebruikers.

Het wordt ook erkend als een effectieve behandeling voor kinderen met de diagnose hoogbegaafdheid (HB), leerstoornissen en andere ontwikkelingsachterstanden.

Yoga for the Special child® methode biedt een reeks van geïntegreerde evenwichtige yogahoudingen aan om het lichaamsbewustzijn en spierkracht te vergroten. Gespecialiseerde ademhalingsoefeningen, oogoefeningen en ontspanningstechnieken worden gebruikt om de focus en concentratie te verbeteren. Zang om de spraak te verbeteren, de longen te versterken en om het hele lichaam van verse zuurstof te voorzien. De les wordt aangepast aan de capaciteiten en de ontwikkelingsfase van het kind. Elke yogasessie heeft een vaste structuur die zorgt voor herkenning en daardoor een betere hersenorganisatie. De herhaling schept vertrouwen, voorspelbaarheid en rust. Een sessie duurt 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de leeftijd en spanningsboog van het kind. Voor kinderen met een zorgvraag die het Yoga for the Special Child® programma al een tijdje volgt en hierbij een bepaalde yogaroutine hebben opgebouwd, bestaat de mogelijkheid in te stromen bij de reguliere Hatha yogalessen voor kinderen.

Sumar Yogatherapie methode
Sumar Yogatherapie methode

Wat maakt de methode Yoga for the Special Child® zo speciaal?

Er wordt gewerkt vanuit een positieve houding. Elke kleine prestatie wordt gevierd. Tijdens de yogasessie zijn er geen verwachtingen en gaan we uit hoe het kind zich op dat moment voelt. We werken met het kind en niet met de diagnose. Verder ontstaat er een vreugdevolle verbinding die verder gaat dan de beperking en het gedrag zelf.

Yoga for the Special Child® wordt ook steeds vaker ingezet bij vroege interventie en is dan ook een fantastisch programma om de natuurlijke ontwikkeling van zuigelingen en peuters te stimuleren.

 De voordelen van Yoga

  • Reguleert spierspanning, kracht, evenwicht, flexibiliteit en coördinatie
  • Verbetert motorische spierfuncties, fysiek bewustzijn en zelfregulatie
  • Versterkt interne organen en daardoor betere werking van interne organen
  • Ontspant centrale zenuwstelsel, wat leidt tot vermindering van angst en stress  en betere prikkelverwerking
  • Verbetert ademhaling tijdens dagelijkse activiteiten, dus betere lichaamsfunctie
  • Merkbare verandering in focus, concentratie en communicatieve vaardigheden
  • Betere bloedcirculatie, meer verse zuurstof naar de hersenen dus betere cognitie
  • Verbetert emotioneel evenwicht en vermogen om van de ene activiteit naar de andere over te schakelen.
  • Verbetert slaap en gedrag
Sumar Yogatherapie methode

Samenwerken

We werken er hard aan om deze unieke yogamethode op grotere schaal beschikbaar te maken. Wil je dat we Yoga for the Special Child® naar je school, dagcentrum, woongroep/oudergroep of een andere organisatie brengen, neem dan contact met ons op. Graag werken samen met jou aan een betere toekomst voor alle kinderen en volwassenen met een specifieke zorgvraag.

Ken jij families met kinderen met een specifieke zorgvraag en wonen zij niet in omgeving Gooi & Vechtstreek, kijk dan op www.yogaforthespecialchild.nl. Hier vind je per regio gecertificeerde yogadocenten die werken volgens de methode Yoga for the Special Child®.

Wereldwijd werken we ook nauw samen met andere Roberta Sumar Yogacentra, oa het Mahadevi, Roberta Sumar Yogacenter in Londen (www.mahadevicentre.com) en Roberta Sumar Yogaroom in Madrid (www.robertasumaryogaroommadrid.com). In Londen worden er wekelijks door verschillende Yoga for the Special Child docenten zo’n 90 tot 100 kinderen met yogatherapie behandeld.

Roberta Sumar Yoga Centre London