Het team

Daphne Huizing, oprichtster Roberta Sumar Yogacentrum Laren, Senior Yoga for the Special Child® practisioner

In 2012 ontmoette Daphne Sonia Sumar voor haar eerste Basic I training in Taipei, Taiwan. Voor haar eigen verdieping en yogaontwikkeling volgde zij de Anusara YogaTeacher Training 200hrs (Patrick Creelman) en diverse kinder Yogaopleidingen van Global Family Yoga (Mira Binzen). Na oprichting van Happy Kidz Yoga in 2012 in Taipei en de doorstart in Nederland in 2015, wordt het programma Yoga for the Special Child® in 2016 binnen Happy Kidz Yoga verder uitgebouwd. Deze methode Yoga for the Special Child® komt ook centraal te staan in Daphne’s benadering van yoga bij kinderen en volwassenen met specifieke zorgvragen. Diverse opleidingen worden gevolgd tussen 2016-2018 zoals Part I, Part II, (95 hr certificatie programma), bijscholingen zoals CPD Cerebrale Parese/Down Syndroom en CE The Golden Keys of Yoga for the Special Child and their application on life.

Geïnspireerd door het Mahadevi-Roberta Sumar Yogacentrum in Londen, is het Daphne’s grote wens om ook in Nederland een Roberta Sumar Yogacentrum op te zetten. Begin 2018 wordt Daphne mede-coördinator van Yoga for the Special Child® Nederland (verspreiden/organiseren van trainingen yoga for the special child®) en haar missie is dan ook om zoveel mogelijk kinderen met specifieke zorgvragen in Nederland deze unieke yogatherapie te laten ervaren.

In september 2018 is het tijd voor een nieuwe stap. Met veel trots opent Daphne het Roberta Sumar Yogacentrum Laren op haar nieuwe locatie, een oude dokterspraktijk in hartje Laren, die kort erna door Sonia Sumar met een speciale ceremonie wordt ingezegend.

In 2019 worden verschillende bijscholing en trainingen gevolgd zoals Early Intervention en Yoga bij baby’s in Londen, het CE programma “Pranayama, Sequences en Asana’s”.  In Juni 2019 heeft zij de 200 hr Hatha  Yoga Teacher Training-de Sonia Sumar methode afgerond en is zij senior Yoga for the Special Child® docente. September 2019 stond de bijscholing CE “ADHD/ADD en Autisme” op het programma. Eind September 2091 is zij 2 weken in Coimbatore, Integral Yoga Institute,  geweest waar zij nogmaals Yoga for the Special Child® 95 hrs certification program “part I” en “The Golden Keys of Yoga for the Special Child and their application on life” programma heeft gevolgd. Tijdens de COVID vanaf maart 2020, zijn een aantal programma’s uitgevallen, gelukkig zijn er mogelijkheden gecreeerd om een aantal programma’s online te volgen, waaronder zij part 2 en “The Golden Keys of Yoga for the Special Child and their application on life”nogmaals heeft kunnen volgen voor een verdere verdieping.

Daphne is opgeleid als (kinder)fysiotherapeute, is zich naast haar diverse Yoga opleidingen sinds 2011 laatste jaren blijven ontwikkelen op verschillende gebieden, en heeft diverse cursussen gevolgd op het gebied van Mindfullness, Ayurveda (dagelijks leven/ kinderen), Autisme (Growing Minds), Gebarentaal (Basis) en Yoga & Trauma (Bessel van der Kolk). Daarnaast is Daphne een fanatiek golfster, een grote passie die Daphne sinds februari 2020 weer heeft opgepakt.

Op dit moment is Daphne nog de enige senior Yoga for the Special Child docente binnen het centrum. Sinds juni 2019 is Hermie Roukens ons team komen versterken en sinds jan 2022 Melanie Hopman.

Daphne Huizing
Sumar Yogacentrum Ingrid

Yoga for the Special Child® practisioner

Hermie Roukens
Mijn eerste stappen op het yoga pad heb ik gezet toen ik 25 jaar geleden voor het eerst moeder werd tijdens zwangerschap yoga. Inmiddels beoefen ik al ruim 15 jaar diverse ander vormen van yoga.

Na mijn eerste kindje heb ik nog 2 andere kinderen gekregen waarvan de jongste een aangeboren chromosoom afwijking heeft. Toen ze om diverse redenen in haar puberteit in onrustig vaarwater kwam, ben ik op zoek gegaan naar een yogaschool voor haar. Ik was ervan overtuigd als het mij zoveel rust en ontspanning kon brengen en daarnaast ook nog een fijne manier om lichamelijk sterker te worden, het haar ook zeker zou helpen! Wat een geluk toen Yoga for the Special Child® van Daphne op ons pad kwam in september 2017. Het was een schot in de roos! Mijn dochter gaat sindsdien iedere week met veel plezier naar haar yoga les.
In het voorjaar van 2018 heb ik besloten met mijn baan als officemanager vaarwel te zeggen om eerst een lange vakantie te nemen en daarna nog een keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. In de eerste week van die lange vakantie werd mij tijdens mijn eigen yogales al duidelijk wat die nieuwe uitdaging moest zijn: yogales aan kinderen met een beperking!

In oktober 2018 heb ik part I van het 95hr Yoga for the Special Child® certification programma gevolgd volgens de Sonia Sumar methode. In juni 2019 heb ik de bijscholing/CE programma “Pranayama, Sequences en Asana’s” gedaan en september 2019 ga ik de bijscholing/CE ADHD/ADD en Autisme volgen . In 2020 staat part II van Yoga for the Special Child ® 95hrs certification programma op de planning.

Daarnaast heb ik in april 2019 de opleiding Medische Basiskennis afgerond en de cursus “Geef me de 5”, een methodiek voor de omgang met kinderen met autisme gevolgd.

Ik hoop in de toekomst met deze opleidingen, mijn ervaring als moeder van een dochter met een beperking, mijn opleiding HBO-jeugdwelzijnswerk, alle werkervaring met kinderen en ouders in het verleden en niet te vergeten mijn eigen yoga ervaring, een heleboel kinderen en jongeren de voordelen van yoga te kunnen laten ervaren.

Yoga for the Special Child Practitioner

Toen ik 9 jaar was ging ik met een vriendin van mijn moeder mee naar haar werk. Zij werkte op een woongroep voor volwassenen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Vanaf dat moment zei ik “dat wil ik later worden”: werken met deze doelgroep. Rond mijn twaalfde deed ik vrijwilligerswerk bij een sportclub voor kinderen en jong volwassenen met een speciale zorgvraag. Later ging ik met bewoners van een woongroep in het dorp waar ik woon vrijwillig leuke dingen mee doen. Ik wist het zeker: mijn hart ligt bij deze doelgroep.

Na mijn SPW afgerond te hebben in 1998 ben ik binnen verschillende instellingen op diverse woongroepen gaan werken. Zo heb ik veel ervaring opgedaan met verschillende doelgroepen en werkmethodes. Van laag niveau met medische en intensieve zorgvragen, tot hoog niveau met o.a. gedragsproblematiek en zelfstandig begeleid wonen. Als laatste ben ik 6 jaar zorgcoördinator op medisch KDC de Blauwe Vogel geweest. 

Met mijn man heb ik daarnaast een sportschool gerund. Naast de groepslessen die ik er gaf, heb ik verschillende programma’s ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is een door ons ontwikkelde weerbaarheidstraining voor jongeren met speciale zorgvraag die we i.s.m. de jeugdhulpverlening hebben aangeboden. Daarnaast werd het programma ook binnen het reguliere onderwijs ingezet. Voor bewoners van een woongroep met een verstandelijke en lichamelijke beperking ben ik een sportuur gaan opzetten. Verder heb ik verschillende vormen van jeugdlessen ontwikkeld m.b.t. motorische ontwikkeling, autisme en ADHD. Vanuit de sportschool heb ik ruim 8 jaar jeugdkampen georganiseerd. Ook o.a. kinderen met speciale zorgvraag deden hieraan mee. Met veel plezier help ik met regelmaat mijn oud collega nu vriendin met haar vier kinderen met speciale zorgvraag (syndroom van down en hechtingsproblematiek) in hun thuissituatie. 

Ruim 10 jaar geleden kwam ik aanraking met yoga. In 2018 heb ik een retreat naar Portugal georganiseerd. In 2019 heb ik mijn 200 uurs RYT Teacher trainer Yoga Alliance behaald. Wekelijks gaf ik vinyasa en yin yoga aan groepen. Omdat ik opzoek was naar yoga voor de doelgroep waar mijn hart ligt kwam ik met Daphne in contact. Met regelmaat val ik voor haar in in haar prachtige praktijk in Laren.

De volgende trainingen heb ik gevolgd: 

  • 2019: Training Verkennen, begrenzen, ontmoeten & communiceren, bij Psychodidact
  • November 2019: Part 1 Yoga for the Special Child
  • April 2020: Part 2 van Yoga for the Special Child
  • 2021: Basis autisme bij Zorg Trainer 
  • 2022 te volgen trainingen: Ayurveda, Trauma Sensitive Yoga en geef mij de 5 (autisme) 

Op dit moment werk ik op PGB basis bij gezinnen thuis als gezinsondersteuner en word ik via een organisatie ingezet als ambulant hulpverleenster binnen gezinnen en volwassenen met een hulpvraag. Hierin werk ik samen met gemeenten en verschillende zorginstanties. Verder geef ik 1 op 1 yoga en yoga aan een kleine groep jong volwassenen met speciale zorgvraag binnen de Amerpoort.  Mijn wens is om retreats te organiseren voor kinderen en jong volwassenen met speciale zorgvraag zowel in Nederland als in het buitenland. 

Ik ben getrouwd en ik ben moeder van twee zonen, waarvan een slechthorend en de ander met ADHD. We gaan graag op pad met onze camper en ik ben met regelmaat in beweging op mijn yogamat, fiets of wandelen in de vrije natuur. Volg graag trainingen en cursussen m.b.t yoga en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben dan ook een paar keer per jaar op Retreat in zowel binnen of buitenland.